NAWOZY ORGANICZNE I MINERALNE
Zarówno obornik suszony, jak i granulowany ma jeszcze wiele innych zalet w stosunku do obornika tradycyjnego:
- jest wygodny w użyciu
- jest pozbawiony nieprzyjemnego zapachu
- zawiera tylko naturalne składniki
- jest wolny od jaj i larw owadów, nicieni i innych patogenów
- nie zawiera nasion chwastów
- charakteryzuje się neutralnym pH
- możemy od razu po jego zastosowaniu siać i sadzić wszystkie rośliny, bez konieczności stosowania zasady sadzenia roślin w drugim czy trzecim roku po oborniku
- jego forma ułatwia przechowywanie
- ma długi okres przydatności do użycia (szczególnie obornik granulowany – odpowiednio przechowywany zachowuje swoje właściwości przez trzy lata)
- granulowany może być wysiewany zarówno ręcznie, jak i mechanicznie
- jest znacznie bardziej wydajny
Nawozy mineralne potocznie zwane nawozami sztucznymi, substancje używane w uprawie roślin w celu wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe niezbędne dla rozwoju roślin i polepszenia jej właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych. Nawozy mogą być produkowane z kopalin lub wytwarzane na szeroką skalę w zakładach chemicznych w procesie syntezy. Firmy zajmujące się tego rodzaju produkcją zalicza się do branży Wielkiej Syntezy Chemicznej.
Do najważniejszych składników nawozów należą: azot (N), fosfor (P), potas (K), bor (B), siarka (S) oraz wapń (Ca) i magnez (Mg). Nawozy mineralne dostarczane rolnictwu przez przemysł chemiczny i na ogół zawierają jeden składnik pokarmowy. Nawozy wieloskładnikowe, zawierające dwa (np. nawozy NP dostarczające azot i fosfor) lub więcej składników pokarmowych (np. nawozy NPK dostarczające azot, fosfor i potas) produkowane są od lat 80. XX wieku. Początkowo wykorzystywane były wyłącznie w uprawach specjalistycznych. Mogą one zawierać dodatkowo biostymulator.
Nawozy mineralne w porównaniu z naturalnymi, dostarczają większej ilości łatwo przyswajalnych składników mineralnych, niezbędnych do wzrostu i rozwoju rośliny. Zastosowanie nawozów mineralnych prowadzi do zwiększenia plonów z hektara, oraz podwyższenia ich jakości. Prawidłowe nawożenie warzyw i owoców przyczynia się do wzrostu ilości białka, cukrów i soli mineralnych w nich zawartych. Nawozy mineralne pomagają w przywróceniu równowagi chemicznej w glebach ubogich w jeden lub kilka pierwiastków, pozwalając przystosować do zasiewu grunty początkowo ubogie w składniki odżywcze.
Stosowanie nawozów wpływa na zwiększenie biomasy roślin uprawnych. Im większa biomasa roślin, tym więcej dwutlenku węgla z atmosfery mogą one przyswoić. Zwiększona plenność roślin powodowana wykorzystaniem nawozów mineralnych wpływa korzystnie na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla do atmosfer
Szukasz konkretnego nawozu składnika zadzwoń ,zapytaj .Postaramy się pomóc .
“DAS DEKOR” …BO DEKORUJEMY PLONEM