NAWOZY ORGANICZNE I MINERALNE

Świeży obornik – korzystanie z niego wymaga czasu i sporego nakładu pracy. Wydziela on też bardzo nieprzyjemny zapach.
Obornik suszony i granulowany różnią się formą. Obornik suszony w procesie produkcji zostaje poddany kompostowaniu i wysuszeniu, co pozwala otrzymać jednolitą postać gotowego, sypkiego nawozu. Obornik granulowany jest to forma koncentratu, produkowany bezpośrednio jest z przefermentowanego obornika naturalnego. Ma postać cylindrycznych, suchych i twardych granulek. Nie zawiera żadnych substancji chemicznych – klejów, konserwantów, itp. Jedynym stabilizatorem jest wysuszenie i sprasowanie naturalnego surowca. Granulki pod wpływem wilgoci z podłoża pęcznieją i rozpadają się, uwalniając do gleby zawarte w nich składniki pokarmowe.

Zarówno obornik suszony, jak i granulowany ma jeszcze wiele innych zalet w stosunku do obornika tradycyjnego:

  • jest wygodny w użyciu
  • jest pozbawiony nieprzyjemnego zapachu
  • zawiera tylko naturalne składniki
  • jest wolny od jaj i larw owadów, nicieni i innych patogenów
  • nie zawiera nasion chwastów
  • charakteryzuje się neutralnym pH
  • możemy od razu po jego zastosowaniu siać i sadzić wszystkie rośliny, bez konieczności stosowania zasady sadzenia roślin w drugim czy trzecim roku po oborniku
  • jego forma ułatwia przechowywanie
  • ma długi okres przydatności do użycia (szczególnie obornik granulowany – odpowiednio przechowywany zachowuje swoje właściwości przez trzy lata)
  • granulowany może być wysiewany zarówno ręcznie, jak i mechanicznie
  • jest znacznie bardziej wydajny
–Obornik granulowany można stosować przez dużą część sezonu wegetacyjnego, za wyjątkiem śnieżnych zim, ale najlepszy okres do jego stosowania to wiosna i jesień. Można posypywać nim glebę lub dawać punktowo pod korzeń.

Nawozy mineralne potocznie zwane nawozami sztucznymisubstancje używane w uprawie roślin w celu wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe niezbędne dla rozwoju roślin i polepszenia jej właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych. Nawozy mogą być produkowane z kopalin lub wytwarzane na szeroką skalę w zakładach chemicznych w procesie syntezy. Firmy zajmujące się tego rodzaju produkcją zalicza się do branży Wielkiej Syntezy Chemicznej.

Do najważniejszych składników nawozów należą: azot (N), fosfor (P), potas (K), bor (B), siarka (S) oraz wapń (Ca) i magnez (Mg). Nawozy mineralne dostarczane rolnictwu przez przemysł chemiczny i na ogół zawierają jeden składnik pokarmowyNawozy wieloskładnikowe, zawierające dwa (np. nawozy NP dostarczające azot i fosfor) lub więcej składników pokarmowych (np. nawozy NPK dostarczające azot, fosfor i potas) produkowane są od lat 80. XX wieku. Początkowo wykorzystywane były wyłącznie w uprawach specjalistycznych. Mogą one zawierać dodatkowo biostymulator.

Nawozy mineralne w porównaniu z naturalnymi, dostarczają większej ilości łatwo przyswajalnych składników mineralnych, niezbędnych do wzrostu i rozwoju rośliny. Zastosowanie nawozów mineralnych prowadzi do zwiększenia plonów z hektara, oraz podwyższenia ich jakości. Prawidłowe nawożenie warzyw i owoców przyczynia się do wzrostu ilości białkacukrów i soli mineralnych w nich zawartych. Nawozy mineralne pomagają w przywróceniu równowagi chemicznej w glebach ubogich w jeden lub kilka pierwiastków, pozwalając przystosować do zasiewu grunty początkowo ubogie w składniki odżywcze.

Stosowanie nawozów wpływa na zwiększenie biomasy roślin uprawnych. Im większa biomasa roślin, tym więcej dwutlenku węgla z atmosfery mogą one przyswoić. Zwiększona plenność roślin powodowana wykorzystaniem nawozów mineralnych wpływa korzystnie na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla do atmosfer

                                                                                                           Szukasz konkretnego nawozu składnika zadzwoń ,zapytaj .Postaramy się pomóc .

 

 

                                                                                                                                    „DAS DEKOR” …BO DEKORUJEMY PLONEM